Zomerkoninkje

De aardbei, het is alweer volop te verkrijgen in de winkels en is zeer geliefd bij mensen. Bij mij ook. Ik gebruik het ook graag om jam, aardbeienlikeur met wodka en mijn favoriete dessert, balsamico aardbeien met mascarpone room, van te maken. Ik zal ze in deze blog met jullie delen. Een leuk uitje in deze aardbei rijke periode, is naar kwekers of boeren te gaan. Tegen een bedrag kun je ze zelf plukken, vooral kinderen vinden het erg leuk om te doen.

De aardbei

Aardbeien werden al in de bronstijd gebruikt. Het waren wel andere dan die wij heden dag kennen. Deze soort werd uit het bos gehaald, oftewel de bosaardbei, en in de moestuintjes geplant. De huidige soort kennen we pas 200 jaar en komen uit zowel Noord- als Zuid-Amerika. De aardbei is familie van de rozenplant en de vruchten dragen hun gelige pitten op de buitenkant van het vruchtvlees. De aardbei is een fruitsoort en bevat weinig calorieën, maar erg veel vitamine C, ook draagt hij bij aan de inname van foliumzuur. Er zijn ook heel veel aardbei soorten, zeker meer dan tien.

Balsamico aardbeien met mascarpone room

Dit is een populair Italiaanse dessert, zeer eenvoudig en erg lekker. Je kunt het in de ochtend al maken, want hoe langer de marinade kan trekken, hoe beter.

⦁ 750 g aardbeien

⦁ 6 el balsamicoazijn

⦁ 150 g kristalsuiker

⦁ 300 g mascarpone

⦁ 1 vanillestokje

⦁ 1 el sinaasappelrasp

Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en snij de grotere doormidden of in parten. Marineer ze met de kristalsuiker en de balsamicoazijn. Dek het goed af met een deksel of folie en zet het tot het opdienen in de koelkast.

Meng de mascarpone met de merg van het vanillestokje en de sinaasappelrasp. Zet ook dit in de koelkast tot het dessert opgediend wordt.

Serveer het naast elkaar in een mooi schaaltje, bedruip de aardbeien met de marinade. Zodra je een hap neemt, waan je je even in Italië.

Balsamico aardbeien met mascarpone room
Balsamico aardbeien met mascarpone room

Aardbeienjam

Dit is ook weer een jaarlijks terugkerend iets. Ik maak elk jaar in de aardbei periode wel 1 á 2 kilo jam. De meeste mensen vragen er zelfs om, want zelfgemaakte verse jam is gewoon veel lekkerder. Deze hoeveelheid is voor 2 weckpotten 750 ml of dezelfde hoeveelheid in kleinere potten.

⦁ 900 g aardbeien

⦁ 1 citroen

⦁ 1 kg geleisuiker

Maak de aardbeien schoon, verwijder de kroontjes en snij ze in stukken. Doe ze in een hoge pan. Snij de citroen doormidden en knijp hem uit boven de aardbeien. Voeg de geleisuiker toe en meng goed. Breng het geheel al roerend aan de kook met een houten lepel. Laat, zodra de jam goed borrelt, nog vier minuten doorkoken. Schep de jam in schone weckpotten, sluit ze goed en laat ze omgekeerd 15 minuten staan. Als je ze terugdraait moeten ze nog verder afkoelen. De jam is ten minste 1 jaar houdbaar nadat hij gemaakt is.

Schone (weck)potten

Het is zeer belangrijk dat dit goed gebeurd. Kook de potten uit en laat ze drogen. Of je gebruikt het heetste programma van je vaatwasser om ze schoon te krijgen.

Jamproef

Zet voor je begint een schoteltje in de diepvries. Je test de dikte van de jam namelijk, door het op een ijskoud schoteltje te laten vallen. Als de jam uitloopt, moet je hem nog wat langer koken. Herhaal de proef opnieuw. Zet voor de zekerheid meerdere schotels in de diepvries.

Aardbeienjam
Aardbeienjam

Aardbeienlikeur met wodka

Dit is simpel om te maken, het duurt ongeveer 20 minuten. Je kan het heerlijk puur drinken, maar je kan het ook bij desserts, ijs en vruchtensalade nemen. Het blijft 8 weken goed, maar bewaar het in de koelkast. Hiervoor geldt hetzelfde als voor de weckpotten, maak de flessen goed schoon, voor je ze gebruikt. Dit is een recept voor twee flesjes van 5 dl/500 ml. Ik zet voor de zekerheid zowel de deciliters als milliliters erbij.

⦁ 1,7 dl/170 ml wodka

⦁ 400 g aardbeien

⦁ 1,7 dl/170 ml citroensap, versgeperst

⦁ 125 g suiker

⦁ 4 dl/400 ml water

Als je de aardbeien hebt gewassen, moet je ze even drogen, dat komt de smaak ten goede. Verwijder de kroontjes. Breng het water en de suiker onder continu roeren aan de kook. Dit moet je doen tot de suiker opgelost is. Pureer de aardbeien, doe de suikersiroop, wodka en citroensap erbij. Roer het geheel goed en schenk het in gesteriliseerde flessen.

Aardbeienlikeur met wodka
Aardbeienlikeur met wodka
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin