Appelmoes met stukjes appel
Ingrediënten
- +/- 1 kg moesappelen (bijv. goudreinetten)
- +/- 1 dl water
- +/- 100 gr suiker
- citroensap en kaneel naar eigen smaak toevoegen
De appelen schillen en in blokjes snijden. Opzetten met het water en op een getemperde warmtebron laten koken tot ze zacht zijn (+/- 10 min.). Het moes op smaak afmaken met de suiker. Desgewenst iets citroensap of kaneel toevoegen. Appelmoes warm of koud opdienen.

Rabarbermoes
Ingrediënten
- 1,5 kg rabarer
- 1 dl water
- (aardappelmeel)
- +/- 100 gr suiker
De rabarberstelen wassen, naar eigen keus schillen en in stukken snijden. Vlug aan de kook laten komen met het water. Zachtjes laten koken tot ze gaar zijn (+/- 10 min.). Als er teveel kookvocht is, dit afgieten. De rabarber glad roeren, mocht het nodig zijn moet je het binden met aangemengd aardappelmeel en op smaak brengen met suiker.

Zoetzure Komkommer
Ingrediënten
- 1 komkommer
- een scheut azijn
- 1 eetlepel suiker
- zout en peper
Verwijder de schil van de komkommer en rasp in dunne plakjes. Voeg de azijn en suiker toe. Roer het goed en dek het af. Zet het in de koelkast en laat het een aantal uren afgedekt erin staan. Haal het vlak voor het eten uit de koelkast, knijp het goed uit en doe het in een kom of schaaltje. Voeg zout en peper naar smaak toe en roer nogmaals goed. Het is klaar om opgediend te worden.
